Şekerleme

 Osmanlı mutfağından günümüze kadar uzanan, sevinçlerimizde üzüntülerimizde dostlarımızla, arkadaşlarımızla, ailelerimizle paylaştığımız, kültürel özelliğini koruyan ve günümüzde sofralarımızdan eksik etmediğimiz şekerlemeler...

  • 1
  • Şekeri suyla ateşe koyun
  • 10 dakika kaynatın
  • İçerisine ölçülü glikoz veya krem tartar katın
  • Daha evvel sıcak suda bekletilen şurup termometresini şuruba batırın
  • 2
  • Termometre 145-150 dereceye gelince, şurubu yağlanmış mermer bir masaya boşaltın
  • Üzerine 1 gr limon tuzu ve 1 çay kaşığı limon esansı, 1-2 damla şekerci boyası katın
  • 3
  • 1-2 dakika sonra demir spatula veya keski ile kenarlarından ortaya doğru kaldırın
  • Elle tutulur sıcaklığa gelinceye kadar karıştırmaya devam edin
  • 4
  • Akide hamurunu elle çekerek uzatın
  • İstediğiniz kalınlığa gelince temiz bir makasla kesin
  • İnce jelatin kağıtlarına sarın veya sarmadan ikram edin
  • Not: Şekercilik sanayii memleketimizde de çok ilerlemiştir
  • Açıkladığımız pratik yöntemler şimdi makine şekerciliğine bırakmaktadır